Innolux x Tikau

Valoa tulevaisuuteen - Innoluxin ja Tikaun juhlavuoden yhteistyömallisto punoo yhteen palkitun valaisinmuotoilun, intialaisen käsityön ja kestävän kehityksen periaatteet.

Kotimaisen muotoilun kentällä on tänä vuonna syytä juhlaan.

25-vuotta täyttävä, palkittu kotimainen valaisinvalmistaja Innolux ja 10-vuotta täyttävä, eettiseen muotoilun edelläkävijä Tikau lanseeraavat Habitaressa yhteisen, vastuullista ja kestävää muotoilutuotantoa juhlistavan tuoteperheen. Bambu-kupuiseen valaisinkokoelmaan kiteytyy yhteinen halu antaa eteenpäin enemmänkin kuin kaunista muotoilua.

 

Sosiaalisen ja yhteiskunnallisen vastuun periaatteet ovat ohjanneet niin Innoluxia kuin Tikauta, läpi molempien taipaleen. Habitaressa lanseerattava Innolux Tikau -tuoteperhe yhdistää nyt molempien juuret, innovatiivisella ja inspiroivalla tavalla. Yhteistyön taustalla on jaettu pyrkimys luoda työtä ja rakentaa mahdollisuuksia valoisampaan tulevaisuuteen niille, jotka ovat yhteiskunnassa heikommassa asemassa.

 

Yhteiskuntavastuu on ollut aina Innoluxin toiminnan keskiössä. “Tähän asti olemme toteuttaneet tätä lähinnä kotimaassa”,taustoittaa Innoluxin perustaja ja toimitusjohtaja Jukka Jokiniemi. “Yhteistyö Tikaun kanssa on nyt hieno ja konkreettinen tapa auttaa ihmisiä, myös suuremmassa mittakaavassa.

 

Käsityönä valmistettu tuoteperhe täydentää yksilöllisellä ja yksityiskohtaisella muotokielellään Innoluxin olemassa olevaa, laajaa Design-valaisinmallistoa. Selkeälinjainen, vahva muotoilu yhdistyy yhteistyömallistossa lempeän luonnolliseen, säröiseenkin bambuun. Lopputuloksena on lämminhenkinen ja uniikki kokoelma, joka koostuu kahdesta riippuvalaisimesta, kahdesta lattiavalaisimesta ja yhdestä pöytävalaisimesta, muodostaen viisihenkisen bambu-valaisinperheen. Valaisimien jalka- ja riippuosat on suunniteltu ja valmistettu Suomessa, bambupuiset kuvut tehty käsityönä intialaisessa maaseutukylässä, Odishassa.

 

Odishan kaltaisten, Intian maaseudun syrjäisten ja kehittymättömien kylien asukkaat elävät heikossa asemassa, vailla työtä ja toimeentuloa. Tikaun Design Helps -konsepti syntyi 10 vuotta sitten ajatuksesta rakentaa kestävää elantoa ja työtä suoraan siellä, missä hauraimmassa asemassa olevat ihmiset elävät. Käsityötaitoja opettamalla ja työtä tukemalla, toiminta mahdollistaa kyläläisten työskentelyn suoraan kodeistaan. Jokainen myyty Innolux Tikau -tuoteperheen valaisin vie tätä työtä eteenpäin.

 

Design Helps -mallin tavoitteena on tehdä maailmasta parempi paikka elää. Auttava muotoilu toimii parhaimmillaan silloin, kun se onnistuu konkreettista apua, koulutusta ja toimintamalleja tarjoamalla lisäämään hyvinvointia siellä, missä yhteiskunnallista kärsimystä ja syrjäytymistä jo on”, kuvaa Tikaun perustaja Taina Snellman-Langenskiöld.

 

Jokiniemi jatkaa, kertoen juuri tämän toimineen motiivina yhteistyömallistolle. “Vaikkei toteutettu yhteistyö olekaan ollut Innoluxille se helpoin tapa auttaa, on se hyväntekeväisyyttä tehokkaampi tapa vaikuttaa, sillä näin luomme yhdessä Tikaun kanssa käsityöläisille konkreettisia mahdollisuuksia. Meille on äärettömän tärkeää saada olla mukana tämänlaisissa, arvojemme mukaisissa yhteistyöhankkeissa.

 

Yhteistyön lopputuloksena syntynyt mallisto osoittaa käsinkosketeltavalla tavalla, kuinka vastuullinen ja kestävä valaisinmuotoilu ei merkitse ainoastaan kauniita ja käytössä pitkäikäisiä valaisimia, vaan myös muotoilua, joka vaikuttaa ruohonjuuritasolla. Näin Innolux Tikau -tuoteperheen valaisimet eivät vain valaise ympäristöään - niiden valmistus kirkastaa jokapäiväistä elämää ja tulevaisuudennäkymiä siellä, missä valoa eniten tarvitaan.

 

Myytyjen valaisimien tuotoilla tuetaan syrjityssä asemassa olevien, intialaisten käsityöläisten työllistymistä.

 

Lisätiedot:

Taina Snellman-Langenskiöld, toimitusjohtaja Tikau

puh. 040 747 8845

www.tikaushare.org

 

Jukka Jokiniemi, toimitusjohtaja Innolux

puh. 0400 544 822

 

Tarja Jokiniemi, myynti- ja markkinointijohtaja Innolux

puh. 040 940 23 49