Valitse oikea valonlähde

Hehkulamppujen aikaan valonlähteen valinta tehtiin lähinnä wattimäärän eli sähkönkulutuksen mukaan. Jos watit ovat hanskassa mutta ledit vielä hieman hakusessa, tämä on oiva apu valonlähteen valinnassa.

Miten valita oikean värisävyinen ja tehoinen valonlähde?

Tärkeintä on valita lumen (lm) -arvoltaan sopiva valonlähde. Wattimäärä kertoo vain kulutetun tehon määrän, joka energiansäästölampuissa ja led-valonlähteissä on huomattavasti pienempi kuin hehkulampun kuluttama. Sen sijaan lumen-arvo kertoo valonlähteestä saatavan valon määrän. Entinen 25 watin hehkulamppu antaa noin 230 lumenin valon. Tuon saman valon saamiseksi energiansäästölampusta voi joko katsoa lampun tiedoista vastaavan lumen-määrän omaavan lampun tai valita lampun, joka kuluttaa energiaa noin 5-9 wattia. Vastaavan 230 lumenin valomäärän antava led-valonlähde kuluttaa vain 4 wattia. Oheisesta taulukosta voit vertailla suurinpiirtein hehkulamppujen ja uusien valonlähteiden välisiä wattisuhteita.

Eri valonlähteet ja wattivertailu

Entäs sitten värilämpötila?

Valonlähteen värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. Perinteinen hehkulamppu on värisävyltään lämmin, noin 2800 K. Lämminsävyinen loistelamppu 2700–3000 K, valkoinen valo 4000 K, päivänvalo (luonnonvalo) 5500 K, sininen taivas yli 8000 K. Innoluxin kirkasvalolaitteissa värilämpötila on 4000 K, joka on hyvin puhtaan valkoista valoa. Puhtaan valkoinen valo ei näytä kellertävältä. Toisaalta, perinteisten hehkulamppujen rinnalla se saa hehkulampun valon näyttämään tunkkaiselta. Yli 5000 kelvinin valonlähteitä nimitetään päivänvalolampuiksi ja ne ovat sävyltään jo huomattavasti kylmempiä.

 

SANASTOA

Hehkulamppu

Runsaasti lämpöenergiaa valon ohella tuottaneet hehkulamput ovat käytännössä poistuneet markkinoilta. Vaihtoehtoiset valonlähteet, energiansäästölamput ja led-valonlähteet ovat huomattavasti pitkäikäisempiä ja energiatehokkaampia. Tässä pieni esittely molemmista.

Energiansäästölamppu

  • Useita kertoja hehkulamppua energiatehokkaampi
  • Käyttöikä noin 6-20 vuotta (6 000 - 20 000 h)
  • Valontuotto noin 60–100 lm/W
  • Sisältää elohopeaa eli hävitetään ongelmajätekeräyksessä
  • Tarkastettava pakkauksesta, soveltuuko himmennettäväksi (Dimmable)


Led-lamppu

  • Jopa energiansäästölamppua energiatehokkaampi
  • Käyttöikä noin 25 vuotta (25 000 h)
  • Valontuotto on 50 – 150 lm/W
  • Sytytyskertojen määrä tai toistuva lyhyt kertapoltto ei vaikuta elinikään
  • Tarkastettava pakkauksesta, soveltuuko himmennettäväksi (Dimmable)

Valaistusvoimakkuus ja luksi (lx)

Valaistusvoimakkuuden yksikkö. Keskipäivän auringonvalo yli 100 000 lx, kuunvalossa valonmäärä on reilusti alle 1 lx. Sisätilan valaistus tulisi olla yli 100 lx. Kirkasvalolaitteiden antama luksimäärä hoitoetäisyydellä vähintään 2500 lx.

Valovirta ja lumen (lm)
Valonlähteestä lähtevän valon määrä, yksikkö lumen (lm). Lamppujen valontuottoa tulee vertailla valovirran mukaan: niiden kuluttama teho (W) ei kerro valon määrästä.

Värilämpötila ja kelvin (K)
Valon värivaikutelma eli värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä (K). Hehkulamppu n. 2800 K, lämminsävyinen loistelamppu 2700–3000 K, valkoinen valo 4000 K, päivänvalo (luonnonvalo) 5500 K, sininen taivas yli 8000 K.
Kirkasvalolaitteissamme värilämpötila on 4000 K.

Yleisvalon määrä
Suositeltu yleisvalon määrä sisätiloissa on 100 lumenia/neliö.

Watti
Lampun sähkönkulutusta kuvaava yksikkö. Ei ilmaise, kuinka paljon valoa lamppu tuottaa. Sen kertoo lumen-arvo.

Valotehokkuus (lm/W)
Valotehokkuus (lumenia/watti) ilmaisee, miten paljon valoa lamppu tuottaa suhteessa käytettyyn tehoon. Mitä korkeampi valotehokkuus, sitä energiatehokkaampi lamppu.