Henna Mantere

Muotoilija, s. 1976

Henna Mantere on Lapin yliopistosta valmistunut taiteen maisteri. Hän on muotoilija, jonka päämateriaali on tekstiili. Mantere tunnetaan tekstiiliteoksista sekä mm. Jokipiin Pellavalle suunnitelluista sisustustekstiileistä. Mantere on syväjuurinen pohjalainen: koti ja navettaan saneerattu ateljee sijaitsevat lapualaisessa pihapiirissä, jota esivanhemmat ovat asuneet 1500-luvulta asti.

Yksi merkittävimpiä opettajia Mantereelle on ollut yrittäjäneuvos Päivikki Palosaari, jonka yrityksessä Mantere suoritti yliopiston projektiopintoina alkaneen, ja sittemmin muodoista karanneen “pitkän oppimäärän elämästä ja estetiikasta”.

Henna on “material based artist”. Veto kansanomaisiin tekstiileihin kiinnitti hänet suomalaiseen traditioon ja luonnonmateriaaleihin jo lapsuudessa. Opinnoissa näiden tutkiminen vain syveni. Ennakkoluulottomuuteen vapautti vaihto-opiskelu Skotlannissa, University of Dundeen Constructed Textiles – osastolla, jossa aito silkki ja muovipussit sopivat ongelmitta samaan kudelmaan. Synteettisestä materiaalista valmistetuissa Frost-valaisimissa ja luonnonmateriaaleista toteutetuissa teoksissa paljastuu välitön yhteys: halu tutkia materiaalin ominaisuuksia ja muokata sitä sen omilla ehdoilla.