Irina Pått

TaM, paperitaiteilija, valoteossuunnittelija, s. 1944

Irina Pått on alun perin valmistunut kuvataideopettajaksi ja myöhemmin taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Päätyönään hän on tehnyt 1990-luvun alusta lähtien valotaidetta, valaisinsuunnittelua ja valmistusta. Vuodesta 1997 Irina Påttilla on ollut oma yritys nimeltä Lumidesign.

Irina Pått on suunnitellut paperivalaisimia muun muassa Design House Stockholmille. Hän on osallistunut lukuisiin taidenäyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla. Julkisiin tiloihin Påttin suunnittelemista valaisimista on rakennettu laajempia valoteoksia. Vuonna 1999 Påttin Pyry-valaisin valittiin lahjaksi Suomen EU-puheenjohtajamaan kokouksiin osallistujille.

Suomalaisesta muotoilutraditiosta on puuttunut paperivalaisintraditio, ellei mukaan lueta sodanjälkeistä hehkulampun ruskettamaa kartonkivarjostimen käyttöä. Japanilaisen paperivalaisinten innoittamana Irina Pått on omalta osaltaan halunnut vaikuttaa suomalaisen paperivaloteosten muotoiluun. Tukimateriaalina paperille Pått käyttää teräsverkkoa, joka antaa teoksille niiden erikoispiirteet.

”Paperi on herkkä, mutta oikein käytettynä kestävä materiaali.”