Jussi Ahola

Teollinen muotoilija, s. 1940

Jussi Ahola valmistui teolliseksi muotoilijaksi vuonna 1965 ensimmäisten joukossa Suomessa.

Hänellä on laaja ja monipuolinen kokemus muun muassa käyttöesineiden, kodinkoneiden, elektroniikkatuotteiden, sairaalalaitteiden ja kalusteiden muotoilijana. Hän on myös kokenut erilaisten koneiden, kuten teollisuusrobottien, valvomoiden sekä ulko- ja sisävalaisimien suunnittelija ja muotoilija. Hän on toiminut muotoilijana Australiassa kolme vuotta.

Jussi Aholalla on ollut oma toimisto Ahola Design Oy vuodesta 1986. Ahola on ollut teollisen muotoilun ma. professori Taideteollisessa korkeakoulussa, vierailevana professorina Portugalissa, muotoilun opettajana Itävallassa sekä muotoilun asiantuntijatehtävissä Malesiassa.

Hän on kirjoittanut kirjan Teollinen muotoilu (Otakustantamo 1980) sekä lukuisia artikkeleita ammattialan lehtiin ja julkaisuihin kotimaassa ja ulkomailla.

Hänen Charles Fureyn toimistossa suunnittelemilleen Sydneyn Oopperatalon valvomoille myönnettiin Prinssi Philipin Australian design-palkinto 1972. Ahola on saanut useita Design Forumin myöntämiä hyvän muotoilun tunnustuksia. Hänen töitään on Designmuseon kokoelmissa. Aholan töitä on ollut myös yhteisnäyttelyissä vuodesta 1964 kotimaassa ja ulkomailla.