Martti Jännes

Graafinen muotoilija, s. 1936

Martti Jännes on tunnettu mainoselokuvien, yhteiskuntaviestinnän tietoiskujen sekä opetus- ja tiedotuslyhytelokuvien suunnittelijana, animaattorina ja ohjaajana.

Jänneksen tuotantoa on palkittu maineikkailla festivaaleilla. Hän on saanut muun muassa 2 hopeista ja 2 pronssista leijonaa Cannesin mainoselokuvafestivaaleilla.

Jännes suunnitteli ja ohjasi 1980-1990-lukujen taitteessa Tiedekeskus Heurekan Verne-teatteriin Valon ihme -nimisen monivälineohjelman.

Väriteorian havainnollistamiseksi hän kehitti niin additiivisesti kuin subtraktiivisestikin toimivan kuultovärijärjestelmän. Kehittäessään järjestelmän geometrista mallia, ns. väriavaruutta, Jännes "hurahti" geometriaan. Siitä tuli päivittäinen, kiinnostava ajattelun kohde. Ajatusten tarkistamiseksi niiden pohjalta piti rakentaa pieniä, moniulotteisia malleja erilaisista materiaaleista – värien kanssa tai ilman. Tätä puuhastelua Jännes kutsuu askarteluterapiaksi.

Sattumalta Innojokin toimitusjohtaja Jukka Jokiniemi sai vihiä askarteluterapian tuloksena syntyneestä satojen kappaleiden kokoelmasta, tutustui siihen, teki ehdotuksia, antoi vihjeitä ja toimeksiantoja. Tästä kaikesta tuloksena ovat Zeneos-, Zio- ja Zone-valaisimet.