Samuli Naamanka

Sisustusarkkitehti, s. 1969

“Uudessa tuotteessa tavoittelen joko uutta rakenteellista ratkaisua tai esteettistä tuoreutta. Kun kaikki loksahtaa kohdalleen ja tuotteesta tulee valmis, tuntuu luontevalta suunnitella idean ympärille kokonainen tuoteperhe. On myös tärkeä tiedostaa sen kokoelman sisin, kenelle suunnittelee.”

Naamanka kuuluu siihen muotoilijatyyppiin, jota kiinnostaa uusien materiaalien kehittäminen ja niiden hyödyntäminen omassa muotoilijan työssä. Hänen kansainvälistä menestystä tuonut graafisen betonin keksintönsä on patentoitu menetelmä, jossa betonielementtiin voidaan etsata kuvaa.

Samuli Naamanka on viime aikoina tutkinut ja kehittänyt erilaisia kierrätettäviä luontoperäisiä komposiittimateriaaleja, joista hän on suunnitellut sekä tuoleja että astioita.

Naamangan saamiin tunnustuksiin kuuluvat muun muassa Julkisivuyhdistyksen myöntämä kunniamaininta vuoden julkisivutekopalkinto 2004 -kilpailussa graafisen betonin kehittämisestä ja SIO:n Vuoden huonekalusuunnittelija 2005 palkinto. Lisäksi hänelle on myönnetty Tukholman huonekalumessuilla Nordiska designpriset 2008.

Vuoden 2010 Habitare-messuilla Samuli Naamanka voitti EcoDesign-valaisinkilpailun työllään Biodegradable Roll, jonka materiaalina oli muovinkaltainen tärkkelyssokerista valmistettu polymaitohappo. Voittajan valitsi saksalainen valaisinsuunnittelija Ingo Maurer.