Yrjö Harsia

Muotoilija, yrittäjä, taidemaalari (1927-2011)

Yrjö Harsia syntyi Kivennavalla vuonna 1927. Hän kouluttautui jatkosodan aikana Turun ammattiopistossa muurariksi ja opiskeli samalla myös taidemaalausta. Opintojen jälkeen Harsia työskenteli 7 vuotta merillä matruusina.

Harsia perehtyi perusteellisesti muovin ominaisuuksiin itse opiskellen ja konsultoiden alan asiantuntijoita. Hän koki muovin kiinnostavana materiaalina pellin ja kuparin työstämisen jälkeen. Muovista tehdyt valaisinkokeilut onnistuivat niin hyvin, että alun perin omaan kotiin suunnitelluille valaisimille syntyi laajempaakin kysyntää.

Valaisinten suunnittelussa Harsia lähti liikkeelle luonnoksesta, jonka jälkeen hän omien sanojensa mukaisesti lähti puristimilla ”rypistämään” luonnoksen mukaista mallia. Harsian kynästä syntyneitä näyttäviä valaisimia on päätynyt moniin suomalaisiin ja ulkomaisiin koteihin sekä julkisiin tiloihin.

Harsia teki elämäntyönsä kodin valaisimien suunnittelussa ja valmistuksessa omassa yrityksessään vuodesta 1962 lähtien. Yritys siirtyi Yrjö Harsian pojalle Martti Harsialle vuonna 1982. Valaisimien suunnittelun ja valmistuksen lisäksi Harsia teki merkittävää elämäntyötä taidemaalarina keskittyen realistiseen maisemamaalaukseen.