Historien bakom Innolux

Grundaren av Finlands största lamptillverkare förlorade något som de flesta tar för givet vilket förändrade hans liv.

När Jukka Jokiniemi var i 20-årsåldern och studerade till ingenjör diagnostiserades han med en obotlig ögonsjukdom som gradvis skulle göra honom blind. Sjukdomen gjorde det omöjligt för honom att fullfölja sina ursprungliga karriärplaner, men det hindrade inte den unge och ambitiöse ingenjören, som istället ägnade sin karriär åt att skapa bra ljus.

Innojokis grundare Jukka Jokiniemi har samlat en tvärvetenskaplig grupp av motiverade experter för att fullfölja sin dröm att ge bra belysning till alla. Bra belysning  var ett sätt att bekämpa mörkret som närmade sig i takt med att han blev blind. Samtidigt som Jukka Jokiniemi doktorerade i arkitektur byggde han gradvis och framgångsrikt upp sitt företag med kunniga finländska designers och experter på ljusterapi och blev en ledande leverantör av belysningslösningar på den finländska marknaden.

I Finland, där vintrarna är både långa och mörka, anses belysning vara en värdefull källa till välbefinnande. På den tekniska sidan tas framstegen från forskningen inom belysning och ljusterapins positiva effekter med i tillverkningen av vårt sortiment av belysningsprodukter.

 

Innojoks belysningssortiment Innulux omfattar både designklassiker från den finländska designens guldålder på 1950- och 1960-talen och nya modeller från de främsta moderna formgivarna i Finland. Innolux designlampor har lovordats av både designkritiker och allmänheten, som dessutom gjort vår flaggskeppsmodell Lokki till den mest populära designlampan i Finland.

Våra modeller har belönats med flera internationella priser, bl.a. Red Dot Design, hedersomnämnande från Fennia Prize, Wallpaper och European Consumers Choice Awards. En av våra klassiker, Modern Art av Yki Nummi, har tagits in i de permanenta samlingarna på Museum of Modern Art, MOMA, i New York. Innolux lampkollektioner består av sortimenten Design och Bright. Designkollektionen består av högkvalitativa, moderna och samtida klassiker som kombinerar vacker design med utomordentligt bra belysning. Brightkollektionen består av flerfunktionella ljusterapilampor som främjar välbefinnande med stil. Kollektionerna utökas varje år när nya modeller introduceras.

Än i dag fortsätter Jukka och mer än 20 anställda på Innojok att främja välbefinnande med kvalitetsbelysning. Historien bakom Innolux fortsätter att utvecklas med varje ny produkt och nöjd kund.